Körili Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Körili Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Körili Tavuk Sote, Türk mutfaklarımızda genel olarak körinin tavuk ile uyumlu bir tadı vardır. Tavuk dışında ise başka protein içeren et ve et ürünlerinde de kullanılabiliyor. Körinin en fazla kullanıldığı mutfak Hint mutfağıdır. Hindistan da çok kullanılan baharat çeşididir. Bilgi kaynaklarında; Alzheimer'ın en az rastlanan ülkede Hindistan olduğu ayrıca bunun nedeni ise çok köri tüketmelerinin olduğu kanıtlanmıştır.

Köri, tek bir baharat değildir. Bazı baharatların karışımındır. Yapısında bulunan kurkimin maddesi bellek gelişimine yardımcı ve Alzheimer'e önleyici bir etkisi vardır. Ayrıca eklem iltihapları için antienflamatuvardır. Asya'da genel olarak yemeklere sos olarak katılmaktadır. Özellikle tavuk ve et yemeklerinin vazgeçilmez sosu köri sosudur.

Köri baharatında bulunan bir maddenin, kanser hücrelerini öldürebildiği belirtildi. Araştırma merkezi bilimcileri, köri yapımında kullanılan zerdeçalın etken maddesi "kurkumin'in laboratuvar ortamında yemek borusu kanseri hücrelerini öldürdüğünü saptamıştır. Kurkuminin kanser hücrelerini 24 saatte öldürmeye başladığı görülmüştür.

Körili Tavuk Sotemizin, yanına yapacağınız mercimek çorbası, pirinç pilavı ile şahane bir misafir sofrası kurup mezelerle sofranızı daha da şenlendirebilirsiniz. Dilerseniz köriyi fazla koyup daha sarı bir renk elde etmiş olursunuz. Siz hanımların el emeğinden güzel körili tavuk sotemizi hazırlamaya geçebiliriz.

Körili Tavuk Sote Malzemeleri
  • 500 gram tavuk bonfile
  • 4 adet sivri biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • Sıvıyağı
  • Karabiber
  • Tuz
Sosu
  • 1 su bardağı et suyu
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı köri (Tepeleme)
  • 1-2 tutam kimyon
  • 1 tutam tarçın
  • 1 çay kaşığı bal (Şeker de olabilir)
  • Tuz
  • Karabiber
Körili Tavuk Sote Nasıl Yapılır?

Hazırlığımıza başlarken, tavuk bonfileyi önceden şeritler halinde kesip, nişastalı suda bekletelim. Buda, etlerin yumuşaması için, 1 bardak suya 2 yemek kaşığı nişasta ekleyelim. Pişirme sürecinde ise süzüp kuruladığımız etimizi zeytinyağınla kavuralım. Et kendi suyunda pişerken ara ara tavamızı karıştıralım. Diğer tarafta ayrı bir kabın içinde sosumuzun hazırlığına geçelim. Tereyağımızı eritip unun kokusunu çıkarana kadar kavuralım. Bir bardak et suyumuzu ekleyelim. Ardından Tüm baharatlarımızı ekleyelim. Sosumuzun topaklanmamasına dikkat edelim. Hazırladığımız sosumuzu bir kenarı alalım. Bir diğer tavamızda piyaz şeklinde doğradığımız soğanı ve zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavuralım. Arkasından ince kıydığımız sarımsağı ve doğradığımız biberlerimizi ilave edip pişirelim. Ardından sosumuzu da ekleyip kısa bir süre hafif ateşte pişirelim. Körili tavuk sotemiz siz hanımların ellerine yüreğine sağlık diyerek, akşam sofranızda ailenizle birlikte mutlu anlar geçirmeniz dileğiyle.

Afiyet olsun.

Körili Tavuk Sote Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sebzeli Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Hardal Soslu Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Hardal Soslu Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Limonlu Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Limonlu Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Tavada Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Tavada Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Göğsü Mantarlı Sote Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Göğsü Mantarlı Sote Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tereyağlı Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Tereyağlı Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patatesli Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri