Çömlekte tavuk sote nasıl yapılır, tarifini ister misin?
Geleneksel çömlek pişirme yöntemiyle hazırlanan bu tavuk sote, sebzelerin ve baharatların eşsiz uyumunu yansıtıyor. Yavaş pişirme tekniği sayesinde tavuk eti yumuşacık olurken, tüm malzemelerin lezzeti mükemmel şekilde birleşiyor.
Çömlekte Tavuk Sote Tarifi
Malzemeler:
- 500 gram tavuk göğsü (kuşbaşı doğranmış)
- 2 adet orta boy soğan (yemeklik doğranmış)
- 2 adet yeşil biber (jülyen doğranmış)
- 2 adet domates (küp doğranmış)
- 3 diş sarımsak (ince dilimlenmiş)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1/2 çay kaşığı kekik
- 1 su bardağı sıcak su
Hazırlık Aşamaları:
- Çömleği 15 dakika soğuk suda bekletin (pişirme öncesi ısı şokunu önlemek için)
- Tavukları tuz ve karabiberle marine edip 10 dakika dinlendirin
- Sebzeleri doğrayarak hazırlayın
Pişirme Yöntemi:
- Çömleğin içine zeytinyağını ekleyin
- Önce soğanları 2-3 dakika soteleyin
- Sarımsakları ekleyip 1 dakika daha kavurun
- Tavukları ilave edip rengi dönene kadar pişirin
- Salçayı ekleyip 1 dakika kavurun
- Yeşil biberleri ekleyip 2 dakika daha soteleyin
- Domatesleri ve baharatları ekleyin
- Sıcak suyu yavaşça ilave edin
- Kapağını kapatıp önceden ısıtılmış 180°C fırında 45-50 dakika pişirin
Püf Noktaları:
- Çömleği fırına koymadan önce mutlaka ıslatın
- Fırından çıkarınca 5-10 dakika dinlendirin
- İsteğe bağlı olarak patates veya mantar ekleyebilirsiniz
- Servis yaparken taze naneyle süsleyebilirsiniz
Servis Önerisi:
- Pilav veya bulgur pilavı ile servis edebilirsiniz
- Yanında cacık veya yeşil salata ile mükemmel olur
Bu tarifle çömleğin eşsiz aromasıyla harmanlanmış nefis bir tavuk sote hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun!
|